T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAKIRKÖY - Hasan Polatkan Anadolu Lisesi

Ulusal Egemenliğimizin Kökleşmesinin 103. Yılı - 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun

Bugün 23 Nisan. Milli iradenin temsil edildiği meclisimizin açılışının 103. yıldönümü.

Bugün Vatan topraklarımıza göz diken sömürgeci devletlerin acımasızca saldırıları karşısında milletimizin tek vücut olduğunu tüm dünyaya ilan ettiği gündür.

 

Gazi Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışıyla yakılan Kurtuluş meşalesi; Havza, Amasya, Erzurum, Sivas gibi nice kutlu güzergâhın ardından 23 Nisan 1920'de Ankara'daki varış noktasında daha bir kuvvetli aydınlattı büyüyen umutları. Milletimiz uzun süren savaşların getirdiği yıkım, vatan uğruna can veren şehitlerin acısı, fakirlik ve çaresizlik içindeydi. Ama bir Kurtuluş sesi duyuldu Amasya'dan. "Ey Türk Milleti, seni yine senin azim ve kararın kurtaracaktır." diyordu. Bu ses yurdun dört bir yanında yankılandı. Düşmanların, hainlerin yüreklerine korku saldı. Kahraman Milletimizin yüreğine ferahlık ve kurtuluş ümidi oldu.

Önce Erzurum'da daha sonra Sivas'ta bölgenin milli irade temsilcileri ile toplantılar yapıldı. Her toplantı sonucunda milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararının kurtaracağı haykırıldı.

Sonunda yapılan seçimlerin ardından, vatan topraklarını işgalci düşmanlardan, işbirlikçi hainlerden kurtarmak ve milli iradeyi etkin kılmak için Ankara'da 23 Nisan 1920'de Meclisimiz açıldı.
Nihayet TBMM ile fiiliyata geçen milli iradenin kararı ve kahraman, fedakâr, cesur milletimizin olağanüstü azmi sayesinde yurdun dört bir yanında işgallere öncelikle dur dendi.
Avına saldırmak için gerileyen bir aslan gibi kahraman ordumuz İnönü'de Sakarya'da düşmanı durdu. Kocatepe'de, Dumlupınar'da düşmanı bozguna uğrattı. Düşmanın 3 yılda işgal ettiği Batı Anadolu toprakları yaklaşık 10 günde kahraman ordumuzca kurtarıldı.

Tarih boyunca esaret yaşamamış kahraman milletimizin iradesi, Atatürk'ün liderliğinde Türkiye Cumhuriyeti'ni kurdu. Cumhuriyetimize giden yolda atılan en önemli adımlardan biri olan TBMM'nin açılış günü, Ulu önder Atatürk tarafından milli egemenliğin ne kadar önemli olduğunu gelecek nesillere aktarmak için geleceğimizin teminatı çocuklarımıza bayram olarak armağan edildi.

Bugün Meclisimizin açılışının 103.yılının coşkusunu yaşarken yarınlarımız olan çocuklarımıza sahip çıkmak ve onlara güvenli yarınlar bırakmanın sorumluluğunu hissediyoruz. Bu duygularla, insanlığın hiçbir zaman savaş, kan ve acı görmemesi dileğiyle, başta çocuklarımız olmak üzere bütün milletimizin "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" kutlu olsun!

Mustafa TUNÇEL

Tarih Öğretmeni

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 24.04.2023 - Güncelleme: 24.04.2023 17:42 - Görüntülenme: 69
  Beğen | 0  kişi beğendi